Arany János Iskola - Bemutatkozás Arany János Iskola - Alapfok Arany János Iskola - Szakiskola Arany János Iskola - Autisták Arany János Iskola - Szolgáltatásaink Arany János Iskola - Tagintézményei
 

Szakiskola – Parkgondozó rész–szakképesítés

 • A részszakképesítés azonosító száma: 21 622 02
 • A részszakképesítés megnevezése: Parkgondozó
 • A szakmacsoport száma és megnevezése: 20. Mezőgazdaság
 • Ágazati besorolás száma és megnevezése: XXXIV. Kertészet és parképítés
 • Elméleti képzési idő aránya: 30%
 • Gyakorlati képzési idő aránya: 70%

A Parkgondozó rész–szakképesítés képzés célja

A Parkgondozó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása

A szakképesített parkgondozó szakirányítás mellett alkalmas a díszítő értékükért termesztett növényekkel parkosítási feladatok elvégzésére, a zöldterületek, zöldfelületek (közkert, közpark, házi- és üdülőkert, temető, közterület) kiültetett növényeinek szakszerű gondozására, ápolására, fenntartására, a létesítmények karbantartására, mely többnyire fizikai munkát jelent.

Feladata lakó- és üdülőövezeti zöldfelületek, haszonkertek kerttechnikai létesítményeinek megépítése, növény-együtteseinek telepítése és fenntartása, berendezési tárgyainak karbantartása, közreműködés belső terek növénydekorációjának kialakításában.

A parkgondozó foglalkozás a virág- és dísznövénykertésszel rokon. A leglényegesebb különbség abban van, hogy a park- és kertépítő, -gondozó szakmában a hangsúly nem a termesztésen, hanem a már kifejlődött virágok, dísznövények, díszfák, gyep vagy gyeptéglák telepítésén, folyamatos ápolásán, gondozásán van.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ebben a szakmában?

A szakképesített parkgondozó szakirányítás mellett alkalmas a díszítő értékükért termesztett növényekkel parkosítási feladatok elvégzésére, a zöldterületek, zöldfelületek (közkert, közpark, házi- és üdülőkert, temető, közterület) kiültetett növényeinek szakszerű gondozására, ápolására, fenntartására, a létesítmények karbantartására, mely többnyire fizikai munkát jelent.

Feladata lakó- és üdülőövezeti zöldfelületek, haszonkertek kerttechnikai létesítményeinek megépítése, növény-együtteseinek telepítése és fenntartása, berendezési tárgyainak karbantartása, közreműködés belső terek növénydekorációjának kialakításában.

A parkgondozó foglalkozás a virág- és dísznövénykertésszel rokon. A leglényegesebb különbség abban van, hogy a park- és kertépítő, -gondozó szakmában a hangsúly nem a termesztésen, hanem a már kifejlődött virágok, dísznövények, díszfák, gyep vagy gyeptéglák telepítésén, folyamatos ápolásán, gondozásán van. Feladatát képezheti a kerthez, parkhoz tartozó intézmény, épületek belső tereinek növényekkel való díszítése, ezek rendszeres ápolása, gondozása.

Munkája során sokféle kertészeti kéziszerszámot és kisgépet, öntözőberendezést használ. Valamennyi munkafolyamatnál a környezetvédelmi, üzemi és személyi higiénia, valamint a munka- és tűzvédelemi előírásokat be kell tartani.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgoznia?

A parkok lényegét az élő anyag, a gyep, az egy-és kétnyári virágok, bokrok és fák adják. A parkgondozó sokféle anyaggal is dolgozik, pl. növényi magvak, lágy- és fás szárú növények, különböző típusú termőföld, homok, sóder, perlit, víz, szerves- és műtrágya, növényvédő-szerek, gyomirtók. A gondozás során ezeket az anyagokat is felhasználja, pl. permetezéshez, talajerő utánpótláshoz.

Napi munkájához tartozik számtalan kézi eszköz, például: árnyékoló háló, ásó, fólia, fűnyíró, fűrész, gallyvágó olló, gereblye, hernyózó, kanna, kapa, kasza, kerti traktor, lapát, lombsöprű, metszőolló, (kézi vagy elektronikus olló, ezzel metszi, formázza a fákat). További eszközök, amelyeket használ, öntözőfejek, permetezőgép, rosták, rotációs kapa, sarló, sövényvágó olló, szaporító ládák, szemzőkés, talicska, tömlők, virágcserepek, vödör. Hagyományos módón, baltával, fűrésszel kivágja az elszáradt fákat.

A parkgondozó munkaidejének túlnyomó többségét szabadban tölti, az időjárás változásainak, szélsőségeinek kitéve. A téli hónapokban, a magvetés, tűzdelés, palánták cserepezésekor több időt tartózkodik az üvegházban. A kerthez, parkhoz tartozó épületek, létesítmények virágokkal való díszítésekor, az épületeken belüli növények gondozásakor is zárt térben tartózkodik.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a szakma?

Fontos tudni, hogy minden foglalkozásnak szigorú egészségügyi alkalmassági feltételei vannak.

A fontosabb szempontok közül néhányat kiemelünk, tájékoztató jelleggel:

 • jó látás,
 • teljes látótér és térlátás,
 • ép színlátás,
 • karok, kezek, ujjak fokozott használata,
 • fokozott figyelem.

A foglalkozás gyakorlása során felmerülő kockázati tényezők:

 • tartós kényszertesthelyzet (görnyedés, térdelés, guggolás),
 • szabadban végzett munka,
 • közepesen nehéz fizikai munka.

Szakképzés

A képesítés célja a közterületek, parkok, házi- és hétvégi kertek, temetők gondozási, ápolási teendőinek elvégzésére alkalmas munkások szakképzettségének tanúsítása. A szakképesítés önmagában irányítói, vezetői tevékenység végzésére, valamint parktervezői tevékenységre nem jogosít.

Előképzettség

A szakképesítés megszerzésének előfeltétele 8 általános iskolai végzettség és egészségügyi alkalmasság.

A szakképesítés során oktatott elméleti és gyakorlati tárgyak Parkfenntartás, Kertészeti alapismeretek, Műszaki ismeretek, Munka-, környezet- és tűzvédelmi ismeretek, Gazdasági alapismeretek.

A szakképesítés vizsgakövetelménye

A vizsga szóbeli és gyakorlati részből tevődik össze. A szóbeli vizsgán a parkfenntartás, kertészeti alapismeretek, munka-, környezet- és tűzvédelem, gazdasági alapismeretek tananyagából a központilag kiadott tételsorból húznak vizsgakérdéseket a vizsgára jelentkezők.

A gyakorlati vizsga három részből áll: Munkáltató jellegű, teljesítmény mérésére alkalmas tevékenység végzése. A növényismereti jegyzékben megnevezett egy- és kétnyári dísznövények, évelők, díszfák, díszcserjék, palánták, termések növényismerete. Növény- összeültetés, karbantartási munkák, kitűzés, bizonylatok kiállítása.

Parkgondozó

ESEMÉNYNAPTÁR

Összes Esemény >>

AKTUALITÁSOK

KRÉTA elektronikus ügyintézés (Beiratkozás az általános iskolába 2022.)
Tájékoztatás általános iskolába történő beíratásról

Ideiglenes felvételi rangsor 2022-23. tanév

Középfokú beiskolázás 2022.

Az 'Összes esemény' és a 'Fotógaléria' folyamatosan frissül!Hírek részletesenKréta


Ökoiskola


Ökoiskola


Bázisintézmény 2017-2019.


Bázisintézmény 2020-2023.


TehetségPont


Konferencia


Széchenyi 2020


Határtalanul


Boldog Iskola


Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola 2020
logo
 
8000 Székesfehérvár, Szekfű Gyula utca 6.    —    Tel/fax: 22-504-674; 22-504-675    —    Email: aranyszfvar@gmail.com
2013. — Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény — Székesfehérvár — Minden Jog Fenntartva!
Készítette: infoteszt